На 02 Септември 2017 г. на мултифункционалното игралиште кај надвозникот во Ѓорче Петров, со почеток од 20.00 часот ќе започне по 4-ти пат традиционалниот турнир во мал фудбал во организација на Здружение на граѓани „Ѓорче Петров Куп“ кој годинава за прв пат станува и меѓународен. На турнирот за прв пат ќе учествува и екипа од соседна Србија. На турнирот пријавени се 20 екипи од цела држава,  а судиите се распоредени од ФФМ. Наградниот фонд за прво место изнесува 120.000 денари, второ место 60.000 денари, трето место 30.000 денари, а за четврто место 10.000 денари.

Завршени се  90 %  од градежните работи за целосна реконструкција на Домот на култура во с. Кучково. Со реконструкцијата која ќе чини 5 милиони денари домот ќе добие нова сала за состаноци, простории за амбуланта со чекална, канцеларија за месната заедница и два санитарни чвора. Поставени се нови прозори и врати, под и кровна конструкција. Воведена е комплетно нова водоводна и електрична мрежа. Градежните работи ги изведува „Свеан инвест ДОО Скопје“.

Отворената забавна фудбалска школа „Ѓорче Петров“ се одржа по 16-ти пат во Општина Ѓорче Петров. Спортски тимски дух и позитивна атмосфера можеа да се забележат меѓу младите  кои на стадионот „Македонски лавови“ во општината Ѓорче Петров уште еднаш ја докажаа заложбата, масовно да се вклучат во спортот  преку игра и забава. Околу 200-тина ученици од основните училишта од општината придружувани од своите одделенски наставници учествуваа во летната забавна фудбалска школа во организација на општината Ѓорче Петров. Фудбалските тимови беа составени од момчиња и девојчиња на возраст од 6 до 11 години.

Советот на Општина Ѓорче Петров ја одржа 71-та седница на која советниците донесоа голем број значајни одлуки. На седницата се усвоени следните точки:

1.    Извештај за извршување на Буџет на Општина Ѓорче Петров за II квартал од 2017 година;
2.    Предлог одлука за класификација на објектите за спорт од локално значење во сопственост на Општина Ѓорче Петров ;
3.    Правилник за начинот на користење на објектите за спорт во сопственост на Општина Ѓорче Петров ;
4.    Тарифник со кој се утврдува висината на надоместок на користење на објектите за спорт во сопственост на Општина Ѓорче Петров ;
5.    Предлог- Одлука за доделување финансиски средства на Здружение за спорт и спортска рекреација „Ѓорче Петров КУП“
6.    Предлог- Одлука за доделување финансиски средства на ФК „Волково 1964“    
7.    Предлог- Одлука за изменување и дополнување на Програма за Урбанистичко планирање „Ф“ за 2017 година. „Ф1“ Потпрограма за Урбанистичко планирање на Општина Ѓорче Петров ;

Предлог- Одлука за отстранување на постоечкиот и изградба на нов објект- детска градинка во УЗ Дексион , Општина Ѓорче Петров.

Во ООУ „Тихомир Милошевски“  - Ново село, од општината Ѓорче Петров деновиве се врши поправка на спортската сала „Христо Батанџиев“ и помошните простории. Интензивно се изведуваат работни активности како лакирање на паркетот во спортската сала, поставување на нови седишта на трибините, а се бојадисуваат и ѕидовите во спортската сала и помошните простории. Влезните врати од спортската сала ќе бидат заменети со нови. Инвестицијата е обезбедена од општинскиот буџет и ќе чини над 700.000 денари.