11.00 Свечена церемонија во Реонскиот парк
(Обраќање на градоначалникот и положување цвеќе пред споменикот на паднатите борци од НОБ )

12.00-13.00   Дом на култура

-Изработка на графити ( ученици од ликовната секција од основните училишта)
-Литературно читање
* Поделба на награди за најдобрите 6 литературни творби ( 3 проза и 3 поезија)
*Читање на најдобрите литературни творби: проза и поезија
*Претставување на основните училишта со една музичка точка
*Поделба на наградите и признанијата за најдобри ученици од основните училишта за учебната 2016/2017 година и пофалница за постигнати врвни резултати во спортот
-Изложба на карикатури изработени од средношколци во рамките на проектот „ Доза на сатира за здрава демократија” во соработка со „Остен” (во спомен- собата на Анте Поповски)


20.00-01.00 Хуманитарна забава „Скопје-слободно, Ѓорче –гори”

20.00-20.20  КУД „ Глигор Прличев “

20.20-20.50  Настап на Златко Милошевски

21.00- 21.20   Бени Шаќири

21.30-21.50    Мишел Трајковски

22.15- 22.40  Кристина Арнаудова

22.50-23.20   „Миллко” 

23.30-23.50  „ Ласт експедишн” и  „Мугер Фугер”

24.00-01.00   Ди-џеј Бранчес

На 13 ноември пред 73 години борците од 42-та и 50-та Народноослободителна дивизија на македонската војска и 16-та Македонска бригада го ослободија Скопје од фашистичката окупација. По неколкудневни тешки борби со припадниците на 22-та гренадирска германска дивизија, составена од 47-от и 65-от полк и делови од 11-та воздухопловна десантна дивизија, како и со германската тврдинска бригада „Ангермилер“ која беше распоредена пред Качаничката клисура, борците со победоносен марш влегоа во градот.
Слава им!

Советот на Општина Ѓорче Петров ја одржа првата седница во новиот состав на која се верификуваа мандатите на новите членови. Сите членови ги потпишаа свечените изјави дека, правата и должностите како советници ќе ги вршат совесно притоа почитувајќи го Уставот, законите и прописите на Советот и дека ќе го штитат уставниот поредок на Република Македонија.

За основните училишта и градинки во општината Ѓорче Петров уште пред недела дена е извршен дотур на 83 илјади литри гориво за греење. Обезбедени се училиштата „ Јоаким Крчовски„ „Мирче Ацев”, Страшо Пинџур”, „Ѓорче Петров” и „ Димитар Поп Георгиев Беровски”, Јоаким Крчовски и во сите клонови на градинките „Росица”. Во ООУ „Тихомир Милошевски“ во  Ново село се уште се во употреба котли за чие загревање се користи огревно дрво и истото е веќе обезбедено во јуни месец во количина од 137 кубни метра дрва.

Вработените од Скопски Плански Регион , предводени од раководителот Розета Арсовска беа во посета на Градоначалникот на Општината Ѓорче Петров Сокол Митровски кој воедно ја врши и функцијата Председател на Скопски Плански Регион. На средбата се разговараше за реализираното до сега и за проектите кои треба во иднина да се реализираат на ниво на регионот. Воедно, Арсовска се заблагодари за безрезервната поддршка од досегашниот Председател на С.П.Р. Митровски и за неуморната работа на терен, секогаш кога за тоа ќе имало потреба.