Голем пожар во атарот на с. Чашка, Општина Ѓорче Петров, зафати борова и друга шума. Во гаснење на пожарот се вклучени екипи на противпожарната едница Скопје, П.С Ѓорче Петров, вработени од ЈП „Македонски шуми“ како и  вработени од комуналните единици од општината. Во моментов, во гаснење на пожарот се вклучени и авиони за гаснење пожари- канадери кои се обидуваат од воздух да го изгаснат пожарот кој често го менува правецот на движење поради ветерот. Сите присутни екипи што се излезени на терен се обидуваат да го локализираат пожарот, но поради променливиот ветер огнената стихија се појавува и на другите места. Првите дојави за пожарот до надлежните органи стигнаа околу 12 часот, кога всушност е започнат и самиот пожар.

Општината Ѓорче Петров започна со акцијата за крпење на ударните дупки и прекопи на улиците и булеварите во централното градско јадро  и населените места во руралниот дел од општината. Ќе бидат санирани сите ударни дупки кои се увидени по направената инспекција од страна на инспекторите од секторот за урбанизам, но и по пријави на граѓаните кои сами писмено интервенирале во општината.

Општината Ѓорче Петров и Дизајн центарот „ Јавна соба“ ја започнаа кампањата „ Дотерај го Скопје“ . Целта на оваа кампања е да се создаде свест кај граѓаните за разубавување на нивната животна околина на практичен и економски начин и да се поттикнат истите да се грижат повеќе за јавниот простор во својата општина. По тој повод во Општината Ѓорче Петров е одбрана локација во близина на бензиската пумпа на „ Макпетрол на главната сообраќајна артерија , улицата „ Ѓорче Петров“ каде што за прв пат се засади брзорастечки бршлен, а  со цел да го разубават просторот но и да придонесат за намалување на штетноста од издувните гасови и прашина.

Во општината Ѓорче Петров во тек е голема градежна офанзива. Се реконструираат улици, се гради канализациска мрежа таму каде што нема во руралниот дел од општината, се поставуваат нови сијалични места и се реализираат уште многу проекти кои до крајот на летово треба да бидат во завршна фаза. Деновиве градежните екипи од„Јубај “ Скопје завршија со асфалтирање на три улици во с. Волково.

На 12 јули Македонската Православна црква го прославува споменот на апостолите Петар и Павле(Петровден). Светите апостоли Петар и Павле се од огромно значење за христијанството како основоположинците на Светата црква. По тој повод во храмот Св.„Петар и Павле”  во истоимениот соборен храм во општина Ѓорче Петров со почеток во 8 часот, се одржа Свеќена Архиерејска Литургија со која чиноначелствува неговото блаженство Архиепископот Охридско Македонски г-дин г-дин Стефан и свештеници од матичниот храм и  скопската епархија.  На свечената литургуија присуствуваа голем број на верници од општината но присуствуваа и граѓани од сите краеви на градот Скопје. Исто така на Свечената литургија присуствуваа и градоначалникот на општината Сокол Митровски, членови на општинскиот Совет и голем број на претставници на стопанските субјекти од општината и пошироко.