На 30 јуни 2017 заврши четиридневниот летен камп по англиски јазик кој се одржа во ООУ„Тихомир Милошевски“ на кој учествуваа повеќе од 60 ученици од сите основни училишта во Општината Ѓорче Петров. Овој проект ја имаше целосната поддршка од општината, а го реализираше невладината организација „ Корени“. Дипломите на предавачите и учениците им ги додели градоначалникот Сокол Митровски кој воедно им се заблагодари на сите учесници. Митровски ја  акцентираше потребата од надградување на знаењето на учениците и сите други учесници во воспитниот процес во основните училишта.

Пензионерите од Ѓорче Петров имаа успешен настап на традиционалната 15-та по ред ревија на музика, песни и ора која се одржа во Дом на АРМ во Скопје во организација на Сојузот на здружение на пензионерите на РМ. Во конкуренција од 33 здруженија и преку 600 учесници од сите градови во Р.Македонија, настапот на ѓорчепетровци остави најголем впечаток. Ѓорчепетровци ги афирмираше фолклорните вредности на нашиот културен идентитет и македонската  традиција од Егејскиот дел на Македонија.

СЕ ПОВИКАУВААТ ГРАЃАНИТЕ НА ОПШТУИНА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ ДА ГИ ИСКОРИСТАТ ПРЕДВИДЕНИТЕ ТЕРМИНИ 30 ЈУНИ И 1 ЈУЛИ ЗА РАСЧИСТУВАЊЕ НА СВОИТЕ ДОМОВИ И ДВОРОВИ ОД КАБАСТ ОТПАД КОЈ ЌЕ БИДЕ ПОДИГНАТ ОД ЈП КУМУНАЛНА ХИГИЕНА И ЕКИПИ ОД ОПШТИНА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ. ОТПАДОТ ТРЕБА ДА СЕ ИЗНЕСЕ ОД 7 ДО 9,30 ЧАСОТ НА ПОГОЛЕМИТЕ УЛИЦИ И ДО НАЈБЛИСКИТЕ  КОНТЕЈНЕРИ. РЕОН ЕДЕН НА 30 ЈУНИ 2017 ГОДИНА: УРБАНА ЗАЕДНИЦА ХРОМ, ДЕЛОВИ ОД УРБАНИТЕ ЗАЕДНИЦИ МИРЧЕ АЦЕВ И ЃОРЧЕ ПЕТРОВ, ДЕКСИОН И ДЕЛОТ НАД ПРУГАТА ВО ДЕКСИОН. РЕОН ДВА 1ЈУЛИ 2017 ГОДИНА:РЕОНСКИ ЦЕНТАР ОКОЛУ ПАРКОТ, ПАЗАЕРОТ, ПОЛИКЛИНИКАТА И ЦРКВАТА . ДЕЛ ОД УРБАНИТЕ ЗАЕДНИЦИ МИРЧЕ АЦЕВ И ЃОРЧЕ ПЕТРОВ НАД УЛИЦАТА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ ДО УЛИЦАТА АРСЕНИЈЕ ЈОВКОВ И УРБАНА ЗАЕДНИЦА ДАМЕ ГРУЕВ. ВО РУРАРНИОТ ДЕЛ ИСТО ТАКА НА ОЗНАЧЕНИ МЕСТА ЌЕ СЕ ОДЛАГА КАБАСТ ОТПАД ВО САБОТА НА 1 ЈУЛИ. 

Денес, во реонскиот парк во општината Ѓорче Петров со полагање свежо цвеќе и краток рецитал одбележани беа 96 години од смртта на големиот македонски револуционер, Ѓорче Петров. Градоначалникот Сокол Митровски ,Претседателот и членови на советот на општината, делегации на Здружението на борците на Ѓорче Петров , делегации од политички партии, и бројни почитувачи на неговото дело,  се поклонија и положија цвеќе пред неговиот споменик во паркот во Ѓорче Петров.

Општината Ѓорче Петров и невладината „Kорени“ од 27 до 30 јуни 2017 година ги организираат „Деновите за англиски камп“ во ООУ„ Тихомир Милошевски . Ваков вид на дополнителен наставен процес (камп), за прв пат се одржува во општината, а во него учество ќе земат повеќе од 60 ученици од сите основни училишта во Ѓорче Петров кој во овие 4 дена од 09 до 12 часот, на интересен начин ќе го надградуваат своето знаење на англискиот јазик.