По Програма на ЈП Комунална хигиена Скопје во соработка со Општина Ѓорче Петров

ЈПКХ Скопје, со 4 наменски комунални возила-кипери од 2,5м3,  ќе ja спроведе втората есенска акција за собирање на кабаст отпад, по утврдена динамика во РЕОН 1 и РЕОН 2 – градски реони на општина Ѓорче Петров, БЕЗ НАДОМЕСТ, на 17.11.2017 и 18.11.2017 (петок и сабота), од 07-11ч.

Под кабаст отпад се подразбира: делови на мебел и на него слични предмети; опрема–делови на бањи и купатила; бела техника-електрични апарати за домаќинства (шпорети, ладилници, машини за перење алишта и садови, бојлери и слични предмети); електронски апарати (компјутери, телевизори, музички системи и сл.), како други на нив слични кабасти предмети кои се користат во домаќинствата, а не им се потребни;
 
РЕОН 1- (17.11.2017- петок)
УЗ ХРОМ, дел од УЗ Ѓорче Петров и дел од УЗ Мирче Ацев (под ул: Ѓорче Петров до пресек со ул: Арсение Јовков, долж истата до ул:Црногорска и УЗ ДЕКСИОН (го опфаќа и просторот над пруга со станбени куќи, лево од гробиштата);

РЕОН 2 – (18.11.2017 - сабота)
Реонски центар (делот околу паркот), стопанската зона, дел од УЗ Ѓорче Петров и дел од УЗ Мирче Ацев (над ул: Ѓорче Петров до ул: Арсение Јовков) и УЗ Даме Груев;

ОБВРСКИ НА ГРАЃАНИТЕ:

КАБАСТИОТ ОТПАД ДА СЕ ИЗВАДИ ОД 7.00 - 9.30ч.
За индивидуални куќи – Кабастиот отпад да се извади пред капија. Во тесни и слепи улици да се извади до прва поширока улица.
За станбени згради: во непосредна близина на зградите, да не се попречува пешачкото движење и да е пристапно за возилата на ЈПКХ (до контејнерите);

СЕ ПОВИКУВААТ ГРАЃАНИТЕ НА ОПШТИНА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ ДА ГИ ИСКОРИСТАТ ПРЕДВИДЕНИТЕ ТЕРМИНИ ЗА РАСЧИСТУВАЊЕ НА СВОИТЕ ДОМОВИ И ДВОРОВИ ОД НЕПОТРЕБЕН КАБАСТ ОТПАД – БЕЗ НАДОМЕСТ, СО ШТО ЌЕ ПРИДОНЕСАТ ЗА ЗАЧУВУВАЊЕ НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА;

ВО ТЕКОТ НА ГОДИНАТА, НЕ Е ДОЗВОЛЕНО ОДЛАГАЊЕ НА КАБАСТ ОТПАД ДО КОНТЕЈНЕРИТЕ, КАКО И НА ДРУГИ НЕСООДВЕТНИ МЕСТА ЗА ТАА НАМЕНА;

ОВАА УСЛУГА ГРАЃАНИТЕ ЌЕ МОЖАТ ДА ЈА ДОБИЈАТ СО ЈАВУВАЊЕ НА БЕСПЛАТНИОТ ТЕЛ. БРОЈ НА ЈПКХ  0800 222 33

11.00 Свечена церемонија во Реонскиот парк
(Обраќање на градоначалникот и положување цвеќе пред споменикот на паднатите борци од НОБ )

12.00-13.00   Дом на култура

-Изработка на графити ( ученици од ликовната секција од основните училишта)
-Литературно читање
* Поделба на награди за најдобрите 6 литературни творби ( 3 проза и 3 поезија)
*Читање на најдобрите литературни творби: проза и поезија
*Претставување на основните училишта со една музичка точка
*Поделба на наградите и признанијата за најдобри ученици од основните училишта за учебната 2016/2017 година и пофалница за постигнати врвни резултати во спортот
-Изложба на карикатури изработени од средношколци во рамките на проектот „ Доза на сатира за здрава демократија” во соработка со „Остен” (во спомен- собата на Анте Поповски)


20.00-01.00 Хуманитарна забава „Скопје-слободно, Ѓорче –гори”

20.00-20.20  КУД „ Глигор Прличев “

20.20-20.50  Настап на Златко Милошевски

21.00- 21.20   Бени Шаќири

21.30-21.50    Мишел Трајковски

22.15- 22.40  Кристина Арнаудова

22.50-23.20   „Миллко” 

23.30-23.50  „ Ласт експедишн” и  „Мугер Фугер”

24.00-01.00   Ди-џеј Бранчес

На 13 ноември пред 73 години борците од 42-та и 50-та Народноослободителна дивизија на македонската војска и 16-та Македонска бригада го ослободија Скопје од фашистичката окупација. По неколкудневни тешки борби со припадниците на 22-та гренадирска германска дивизија, составена од 47-от и 65-от полк и делови од 11-та воздухопловна десантна дивизија, како и со германската тврдинска бригада „Ангермилер“ која беше распоредена пред Качаничката клисура, борците со победоносен марш влегоа во градот.
Слава им!

Советот на Општина Ѓорче Петров ја одржа првата седница во новиот состав на која се верификуваа мандатите на новите членови. Сите членови ги потпишаа свечените изјави дека, правата и должностите како советници ќе ги вршат совесно притоа почитувајќи го Уставот, законите и прописите на Советот и дека ќе го штитат уставниот поредок на Република Македонија.