Младите ракометарки од ООУ „Димитар Беровски“  предводени од  тренерот, Зоран Наков  беа примени од првиот човек на општината Ѓорче Петров, Сокол Митровски кој се заблагодари за успешната презентација на општината на градскиот натпревар во ракомет на кој го освоија првото место. Во финалето противник на училиштето „Димитар Беровски“ беше екипата на ООУ „Димо Хаџи Димов“ кој го поразија со 13-11 и со тоа обезбедија пласман на државното првенство кое ќе се одржи во Македонска каменица. Добрата игра на младите спортистки од Ѓорче Петров ги однесоа на врвот, благодарение на успешните првотимци кој овој тим го прават непобедлив.

Во посета на општината Ѓорче Петров беше абмасадорката на Република Србија во Македонија  Душанка Дивјак Томиќ која со градоначалникот Сокол Митровски разговараше за лоцирање на можностите за  поинтензивно културно и економско претставување на општината кај северниот сосед. Потенцирана беше и досегашната соработка на општината со општини во Р. Србија како што се Осечина , Кралево и белградската општина Sвездара со кои Ѓорче Петров има одлични односи на сите полиња но изразена е заедничка желба истите да се интензивираат на економски план.

Благодарение на донации на верници административната зграда на соборниот храм Св.Петар и Павле во општината Ѓорче Петров доби сосема нов лик. Старите  дрвени прозорци заменети се со нови ПВЦпрозори, реновирана е новата крстилница, а заменети се и старите влезни враати со нови. Во реконструкцијата на објектот е вклучено и  реализирањето на новата енергетско- ефикасна фасада на зградата која несомнено ќе придопнесе за големе заштеда на енергија но и се доби и сосема нов лик на објектот.

Општината Ѓорче Петров во соработка со асоцијацијата „Јуридика“ го спроведува проектот „Успешни во единство“ финансиран од Европската Унија кој има за цел  развивање на мултиетничка соработка и младинско претприемништвo. За таа цел, во општината беше изготвена анализа преку анкетен прашалник на младите претприемачи од немнозинските етнички групи – Ромите во Општината Ѓорче Петров за  утврдување на потребите на целната група во областа на застапувањето и примена на правната регулатива на локално и национално ниво.

Во Недела (07/5/2017 год.) во с. Ново село, веднаш до цркавата св. Архангел Гаврил
ќе се одржи ПРВ КОЊИЧКИ ТУРНИР НА ОПШТИНА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ „ ЗЛАТНА ПОТКОВИЦА“
Програма :
- влечење на трупци;
- Изложба на коњи
- Галоп трки

Општината Ѓорче Петров ги повикува сите заинтересирани за учество како и за сите љубители на овие коњички спортови.
лице за контакт : 070/391-601 Ивица