Општината Ѓорче Петров ќе биде домаќин на младинскиот меѓународен турнир во фудбал „Скопје куп 2017“  кој ќе се одржи на стадионот со вештачка трева „Млади лавови“. На турнирот кој ќе започне на 31 Јули , и ќе трае до 5 Август учество ќе земат 32 екипи од Р. Македонија и странство во генерациите 2000 и 2002 и помлади. Најдобрите младински екипи на Вардар , Војводина (Нови сад), Сесвете ( Загреб) Дит Софија ,Цибалија, Академија „Пандев“ и други ќе „истрчаат“ на теренот во Ѓорче Петров и ќе ги одмерат силите со домашните екипи. Меѓу натпреварувачите ќе се најдат и македонски спортисти , па така сите заинтересирани може да дојдат на стадионот „Млади лавови“ во Ѓорче Петров и да ги бодрат најдобрите екипи од соседството. Турнирот е во организација на Град Скопје и ФФМ , а дел од натпреварите ќе се играат и на стадионот во Илинден.

Сезонските работници од општината Ѓорче Петров , деновиве работат на генерално чистење на општината , во чии рамки се врши косење и средување на зеленилото на повеќе локации низ општината . Во рамки на акцијата денес се изврши чистење , косење , утовар на трева и смет на израснатото зеленило , на потегот од стадионот„Млади лавови “  во должина од 500 метри, а се работеше и со камиони- кипери кои го собираа отпадот.

Голем пожар во атарот на с. Чашка, Општина Ѓорче Петров, зафати борова и друга шума. Во гаснење на пожарот се вклучени екипи на противпожарната едница Скопје, П.С Ѓорче Петров, вработени од ЈП „Македонски шуми“ како и  вработени од комуналните единици од општината. Во моментов, во гаснење на пожарот се вклучени и авиони за гаснење пожари- канадери кои се обидуваат од воздух да го изгаснат пожарот кој често го менува правецот на движење поради ветерот. Сите присутни екипи што се излезени на терен се обидуваат да го локализираат пожарот, но поради променливиот ветер огнената стихија се појавува и на другите места. Првите дојави за пожарот до надлежните органи стигнаа околу 12 часот, кога всушност е започнат и самиот пожар.

Општината Ѓорче Петров започна со акцијата за крпење на ударните дупки и прекопи на улиците и булеварите во централното градско јадро  и населените места во руралниот дел од општината. Ќе бидат санирани сите ударни дупки кои се увидени по направената инспекција од страна на инспекторите од секторот за урбанизам, но и по пријави на граѓаните кои сами писмено интервенирале во општината.

Општината Ѓорче Петров и Дизајн центарот „ Јавна соба“ ја започнаа кампањата „ Дотерај го Скопје“ . Целта на оваа кампања е да се создаде свест кај граѓаните за разубавување на нивната животна околина на практичен и економски начин и да се поттикнат истите да се грижат повеќе за јавниот простор во својата општина. По тој повод во Општината Ѓорче Петров е одбрана локација во близина на бензиската пумпа на „ Макпетрол на главната сообраќајна артерија , улицата „ Ѓорче Петров“ каде што за прв пат се засади брзорастечки бршлен, а  со цел да го разубават просторот но и да придонесат за намалување на штетноста од издувните гасови и прашина.